Soms heb je in je keuken spullen liggen waarvan je eigenlijk niet weet wat je ermee aanmoet. Of je ziet bij andere mensen dingen in de keuken die totaal overbodig lijken. In dit artikel vind je handige gebruikstips voor de meest opvallende keukentools.
De ei-tray
Als je naar een nieuwe plek verhuist of je koopt een nieuwe koelkast, dan zit er soms een heel schattig plastic bakje in met ingedrukte of uitgesneden cirkels. Deze tray’s zijn bedoeld om je eieren in te doen. Nu lijkt dit heel ouderwets en overbodig, maar ze zijn fijner dan je denkt. Vaak passen eierdozen namelijk net niet qua diepte in de koelkast deur en het kan zijn dat het karton van de doos ook vocht van de koelkast opneemt en daardoor slap en vies wordt. Door je eieren in de tray te doen heb je ook met één blik in de koelkast zicht op de hoeveelheid eieren die je nog hebt. Zo heb je geen ruimte innemende eierdozen in je koelkast, zie je meteen of je nog eieren moet halen én hoef je je handen niet te wagen aan een klef geworden kartonnen verpakking. Toch niet zo overbodig als ze lijken.
Zakjes kruidenmix
Heb jij je wel eens tegoed gedaan aan het gebruiken van pakjes en zakjes in plaats van alles zelf maken. Iedereen heeft wel eens weinig tijd en koopt liever een kruidenmix zakje om snel een sausje mee te maken dan zelf in de keuken uit te zoeken hoe je de perfecte balans krijgt voor je saus. Toch houd je hierdoor vaak wel veel half geopende zakjes mix over, want in de winkel koop je vaak een extra verpakking om het zekere voor het onzekere te nemen. Deze kruidenmix kun je natuurlijk gebruiken om je sauzen verder mee te maken, maar als je geen zin hebt in een sausje bij je eten, dan kun je de kruiden ook gebruiken om je vlees in te garneren. Doe de kruiden in een kommetje met olie, mix het met elkaar en doop je vlees erin rond om het vervolgens minimaal een half uur erin te laten liggen. Dan heb je lekker gemarineerd vlees met een lekkere kruidenrub. Ook als je door het bakken ingrediënten over hebt als bijvoorbeeld kokosrasp dan kun je dit gebruiken voor je kookkunsten. Kokosrasp kun je namelijk heel gemakkelijk in een pan op bakken met pinda’s & Oosterse kruiden die je hebt liggen en dan heb je seroendeng. Een garnering voor bij je Aziatische gerechten. Online vind je veel verschillende recepten, maar je kunt het maken hoe jij het lekker vindt. De mix van kruidig, hartig en zoet is een perfecte smaakmaker voor elk gerecht.
Het kruidenrek
En als je dan toch bezig bent met je kruiden, dan merk je misschien ook hoe onhandig het is dat al je potjes in een kastje weggestopt zitten of ruimte innemen op het aanrecht. De meeste van onze ouders hebben vaak nog wel een oud kruidenrek in gebruik, waardoor je het beeld krijgt dat het oud-dated is en vies. Toch kun je tegenwoordig heel mooie, moderne kruidenrekken kopen. Werk vooral de hoogte in, zodat je minder aanrecht ruimte in beslag neemt met al je potjes. Een ander belangrijk onderdeel van het kruidenrek is dat de naam van de kruiden goed zichtbaar moet zijn. Zet je kruiden op alfabetische volgorde in het kruidenrek, zodat je nooit lang hoeft te zoeken naar het juiste potje. Net als bij de ei-tray heeft het kruidenrek het voordeel dat je het meteen ziet als een potje bijna leeg is. Zo koop je niet ‘voor de zekerheid’ extra kruiden, want ze zijn tegenwoordig toch al zo duur, en sta je ook niet zomaar met een leeg potje boven een hete pan.