Dit artikel is bijgewerkt in juni 2022 (oorspronkelijk gepubliceerd in januari 2015).
Het openen van een sapbedrijf lijkt vrij eenvoudig.
Je maakt sap en je verkoopt het. Makkelijk geld.
Welnu, er zijn enkele dingen die u moet uitzoeken voordat alles open en werkend kan zijn. Na met honderden nieuwe sapbedrijven te hebben gewerkt, heb ik een korte lijst samengesteld van: tips en bronnen dat voorkomt dat u veel veelvoorkomende problemen tegenkomt.
Een sapbedrijf starten: 5 tips
1. Ken uw lokale gezondheidswetten met betrekking tot rauw sap.
De wetten met betrekking tot onbewerkt sap verschillen sterk per regio.
In de VS stelt de FDA bijvoorbeeld dat onbewerkt sap rechtstreeks aan consumenten kan worden verkocht via de detailhandel of levering, maar niet in de groothandel aan derden die het gaan doorverkopen. Als u groothandel wilt verkopen, moet u het sap verwerken door middel van hittepasteurisatie of HPP.
Er is veel discussie over de vraag of HPP-sap “rauw” is of niet, maar naar mijn mening is dat zeker niet het geval. De enige mensen die ik ooit heb ontmoet die zeggen dat het onbewerkt is, zijn bedrijven die HPP op hun producten gebruiken of de HPP-apparatuur vervaardigen. En trouwens, er is niet per se iets mis met HPP-sap, het is gewoon niet rauw en kan weken geleden zijn gemaakt in plaats van vandaag of gisteren.
Pro-tip: Er is geen wet of regelgeving die vereist dat sapbedrijven je vertellen dat het sap is verwerkt met HPP of pasteurisatie. Als je de voorkeur geeft aan rauw sap, koop het dan bij een plaats die je vertrouwt, zoals je lokale sapbar!
U kunt het sap echter op een centrale locatie maken en het via meerdere winkellocaties verkopen als uw bedrijf zowel de productiefaciliteit als de winkels bezit. Dit wordt nog steeds als direct aan de consument beschouwd. U kunt bijvoorbeeld sap maken op locatie 1 en het verkopen op zowel locatie 1 als locatie 2. (Dat is wat de federale wet zegt, maar lokale / staatswetten kunnen anders zijn.)
Japan heeft de strengste wetten die ik heb gezien. Een bedrijf moet rauw sap maken op dezelfde locatie waar het wordt verkocht, punt uit. Vergelijk dit met landen als Australië en China waar er vrijwel geen regelgeving is voor rauw sap en bedrijven vrij zijn om te groothandel wat ze willen. Ik verwacht dat sommige van de regio’s met de meer versoepelde wetten in de nabije toekomst zullen beginnen te verschuiven naar strengere regels naarmate raw juice populairder wordt.
De gemakkelijkste en beste manier om meer te weten te komen over gezondheidsvoorschriften, is door contact op te nemen met uw plaatselijke gezondheidsafdeling. Wees niet bang, het zijn meestal aardige mensen en erg behulpzaam.
2. Bepaal welk businessmodel je gaat gebruiken.
Er zijn 4 basis bedrijfsmodellen in een sapbedrijf:
- Alleen bezorging, online bestellingen opnemen
- Brick and mortar / juice bar, die deze rechtstreeks aan de eindklant verkoopt
- Groothandel, verkoop aan supermarkten
- Combinatie
Elk businessmodel heeft zijn voor- en nadelen. Bepaal welk type bedrijf u wilt runnen en verzamel de benodigde financiering. Ongeacht welk bedrijfsmodel u kiest, het is belangrijk om te kiezen, zodat u weet waar u uw energie aan besteedt.
In 2022 zien we veel bedrijven daadwerkelijk starten hun sapbedrijf vanuit huis. Met moderne technologie zoals bezorg-apps en websitebouwers zoals Shopify, is het gemakkelijker dan ooit om aan de slag te gaan met een klein bedrijf aan huis.
Pro-tip: Begin met bezorgen of een sapbar, maar streef ernaar om de consument uiteindelijk meerdere mogelijkheden te bieden om je product te kopen, ook wel an omni-channel business.
3. Zorg voor de juiste uitrusting
Zet jezelf in voor succes. Investeer in de juiste juicebar-apparatuur voor uw bedrijf. Het is absoluut noodzakelijk om een echte commerciële koudeperspers te gebruiken, en geen centrifugale of kauwende sapcentrifuge. Veel merken brengen hun apparatuur op de markt als ‘koude pers’, terwijl er eigenlijk helemaal geen perscomponent is. Bekijk voor meer informatie het verschil in soorten sapcentrifuges.
Het is misschien verleidelijk om geld te besparen op iets goedkopers, maar onthoud dat de sapcentrifuge het hart van uw bedrijf is en dat uw succes ervan afhangt. Het is de allerbelangrijkste investering die u doet.
Weet je niet waar je moet beginnen? Download onze infographic voor de indeling van de keuken en onze infographic voor de indeling van de sapbar, inclusief lijsten met apparatuur.
4. Zorg voor een expert in je team
Als je voor het eerst in de sapindustrie komt, zorg er dan voor dat je iemand in je team hebt die een expert is. Een expert kan iemand zijn die een soortgelijk bedrijf heeft geleid als het uwe. Het is oké als het niet echt sap is. Als je een sapbar begint, kun je een goede restaurant/food & beverage manager inhuren. Als u een groothandel in sap begint, zoek dan iemand met ervaring in het beheren van een sap- of andere groothandel in dranken.
Als je niemand in je team hebt, zou je op zijn minst een adviseur moeten hebben met wie je regelmatig kunt praten, of het nu een vriend, een investeerder of een adviseur is.
EEN goed consultant kan u helpen uw plannen een vliegende start te geven. Zij of hij kan u helpen bij het ontwikkelen van recepten en het trainen van uw personeel op het gebied van apparatuur. Bekijk onze adviespakketten voor meer info.
5. Ken uw cijfers:
Het is misschien verleidelijk om elk superfood dat de mens kent in elke fles te gooien, maar tenzij je in een gebied woont waar mensen $ 25 per fles betalen, is een bedrijf op die manier niet duurzaam.
De kosten van de ingrediënten die u in elke fles stopt, mogen niet meer bedragen dan 25%-30% van de uiteindelijke prijs van het product. Lees voor meer informatie mijn artikel over het berekenen van voedselkosten voor koudgeperste sap.
Naast de voedselkosten, moet u uw arbeidskosten, verpakkingskosten en overhead beheren om in lijn te zijn met uw verkoop. U moet deze cijfers zelf weten, of iemand in uw team hebben die u kan volgen en u gemakkelijk te begrijpen rapporten kan geven.
6. (Bonus) Houd je menu klein
Begin met een klein menu en breid van daaruit uit. Ik raad aan om met niet meer dan 7 saprecepten te beginnen. Als je al een tijdje sap verkoopt, laat dan de slechtste verkopers vallen en experimenteer met nieuwe recepten.
Als je hulp nodig hebt bij het bedenken van unieke recepten, neem dan een exemplaar van de Sap metgezel sap boek.
Bronnen om u te helpen uw sapbar of bedrijf te starten
Hier zijn een handvol bronnen om u te helpen tijdens uw sapreis:
- Volg deze blog. Voeg uw e-mailadres toe aan onze lijst met behulp van het onderstaande formulier.
- Neem voor advies op maat contact op met Ari Sexner.
- Neem voor een offerte voor sapapparatuur en voor een productdemonstratie contact met ons op.
En hier zijn een paar gratis artikelen die essentiële informatie bevatten voor exploitanten van sapbedrijven: