De laatste tijd is er wat discussie geweest over de Goodnature Juice Facebook-groep en andere fora over het gebruik van een aparte keukenmachine zoals een Sammic of Robot Coupe naast of in plaats van de aangesloten grinder op een Goodnature-pers.
We hebben dit uitgebreid bestudeerd bij Goodnature, en hebben een tijdje zelfs een pers verkocht die verplicht een aparte keukenmachine. Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom we die machine niet meer verkopen, en ik dacht ik maak een post over de voor- en nadelen van het gebruik van een keukenmachine. Daar gaan we….
De voors
Pro #1: Verhoogde productie per uur (bij gebruik van X-1 Mini of M-1)
Als de grinder niet aan de pers is bevestigd, kun je malen terwijl de pers drukt. Dit betekent dat zodra de pers klaar is, u de pulp voor de volgende batch kunt gieten en meteen opnieuw kunt persen zonder tussen de persingen op de molen te hoeven wachten. Uiteindelijk kan dit leiden tot meer batches per uur, dus meer sap per uur. Als je merkt dat je capaciteit bereikt met je X-1 Mini, kan het toevoegen van een aparte keukenmachine een goede manier zijn om de kloof te overbruggen terwijl je geld bespaart voor een X-1 van volledige grootte.
Om dit waar te maken, moet u uw proces zo hebben ingesteld dat u daadwerkelijk tijd bespaart en niet slechts twee machines gebruikt om hetzelfde werk te doen als één machine. We hebben vaak gezien dat de gebruiker nog steeds maalt, dan drukt en dan weer maalt, zelfs met een aparte keukenmachine. Dit leidde tot minder efficiënt, niet efficiënter.
Als u een X-1 van volledige grootte gebruikt, is het veel efficiënter om de bijgevoegde EG-260 Grinder te gebruiken die bij de pers wordt geleverd. We hebben gezien dat veel bedrijven 100 flessen sap per uur (en meer) maken op de X-1 met EG-260, en die productiesnelheid is niet mogelijk als een aparte keukenmachine wordt gebruikt, aangezien de capaciteit van de keukenmachine veel minder is dan die van de X-1.
Pro #2: Extra controle
Met een losse foodprocessor heb je meer controle over de maling. Afhankelijk van de ingrediënten die worden geperst, kun je extra fijn of extra grof malen. Dit kan voor sommige ingrediënten leiden tot een hogere opbrengst en een betere verwerking.
Merk op dat de X-1 van volledige grootte al enige controle heeft over de maling, door de messen en de maalsnelheid te veranderen, dus dit is niet zo veel van toepassing op de X-1 als op onze kleinere machines.
De nadelen
Tegen #1: Techniekgevoeligheid
Zoals ik in Pro #2 hierboven al zei, geeft het gebruik van een keukenmachine je extra controle, want hoe langer je maalt, hoe fijner de producten worden vermalen. Extra controle betekent dat er ook meer techniek en kennis bij komt kijken om het goed te doen. Dit kan moeilijk of onmogelijk worden om te beheren als u medewerkers hebt die het proces uitvoeren.
Als u (of uw werknemer) het recept te veel maalt, zal het niet goed persen en kan het over de bovenkant van de pers morsen en een puinhoop maken. Als je te weinig maalt, zal de opbrengst eronder lijden en krijg je mogelijk minder dan de helft van de hoeveelheid sap in plaats van alleen de aangesloten grinder te gebruiken.
Toen we de pers met een aparte keukenmachine verkochten, kregen we een aanzienlijk aantal klachten hierover. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de beslissing om het product stop te zetten. Over het algemeen zijn onze klanten veel gelukkiger en succesvoller in hun bedrijf met een aangesloten molen die niet zoveel techniek of expertise vereist om correct te gebruiken. Het was een zeer bewuste beslissing om onze machines op deze manier te ontwerpen.
Tegen #2: Tellerruimte
Wanneer de molen aan de bovenkant van de pers is bevestigd, is de benodigde werkruimte slechts zo groot als de breedte van de pers. Als je een pers naast een keukenmachine hebt staan, wordt de ruimte op het aanrecht maar liefst twee keer zo groot om de benodigde ruimte voor het maken van sap te verdrievoudigen.
Tegen #3: Opruimen
Als je de X-1 Mini of M-1 met een aparte keukenmachine gebruikt, heb je meer onderdelen om schoon te maken en heb je meer ruimte nodig om je apparatuur te wassen en te drogen.
Tegen #4: Meer machines om te onderhouden
Elke keer dat u een extra apparaat aan uw bedrijf toevoegt, moet u zich zorgen maken over het onderhoud van de apparatuur, de service en het afhandelen van garantieclaims als er iets misgaat. Afhankelijk van het bedrijf waar u de apparatuur koopt, kan de ervaring goed of zeer slecht zijn wanneer er een probleem is en de machine onderhoud nodig heeft. Hoe minder aanspreekpunten voor uw bedrijf als er iets misgaat, hoe beter.
Mijn aanbeveling
Voor de meeste sapbedrijven is het gebruik van de reeds aangesloten molen het gemakkelijkste proces om te beheren, en uiteindelijk zal het leiden tot een eenvoudiger bedrijf om te beheren en te laten groeien. Er zijn zoveel dingen waar u aan moet denken bij het starten van een sapbedrijf, u moet op zoek gaan naar manieren om het proces zo veel mogelijk te vereenvoudigen, niet om het ingewikkelder te maken.
Als je besluit om een aparte keukenmachine te gebruiken met een X-1 Mini of M-1, zorg er dan voor dat je al bekend bent met het proces van niet gebruiken, zodat u uw eigen beslissingen kunt nemen of het de extra stappen waard is of niet.